9 ADIMDA ARACINIZI YAZA HAZIRLAYIN!

Geçen kış aracınız olumsuz etkilemiş olabilir. Bahar temizliğini, güvenliğiniz için mutlaka aracınıza da yapmanız gerekir. Yazın tatil, bayram vb. nedenlerden dolayı aracınızla birlikte daha çok uzun yola çıkarsanız. Bu yüzden aracınızın periyodik bakımını ve mevsim bakımını iyi bir serviste yaptırmanız gerekir. Peki aracınızı yaza hazırlarken ne gibi bakımlardan geçmeli bir bakalım:

1. Motor Yağı

Otomobilin motor yağ seviyesi ve yağın durumu kontrol etmelisiniz ve motorun yağını ve yağ filtresini belirtilen sürelerde (10.000 veya 15.000 km de bir) değiştirmelisiniz. Yağ çubuğundaki yağ seviyesi, minimum ile maksimum çizgisi arasında bulunmalıdır..Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapınız. Bagajınızda, motorunuzun yağ eksiltmesine karşı mutlaka bir miktar yağ bulundurunuz

2. Motor Performansı

Diğer filtreleri de (hava, yakıt, PCV, vb.)  belirtilen sürelerde (tozlu koşullarda daha da kısa sürelerde) değiştiriniz. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir özel servise götürüp yaptırınız.

3. Hava filtresi

Hava filtrelerinin kontrol edin kirliyse mutlaka özel serviste değiştirin. Kirli hava filtresi motor performansını düşürmekle kalmaz yakıt tüketimini % 15 oranında artırır.

4. Kayışlar


Alternatörü, motordan aldığı tahrikle çalıştıran V kayışının gerginliği kontrol edilmelidir. Kayışın orta kısmına parmakla sıkıca bastırıldığıda V kayışı 1.5 santimden fazla esniyorsa özel servise götürün ve mutlaka değiştirin.

 

5. Fren 

Ayarsız frenler, lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur.Bu yüzden frenlerinizi sarsıntılı, gürültülü ve uzun mesafede durma durumlarında daha önce özel servise kontrol ettiriniz. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.

Fren hidroliğinin seviyesi de minimum ile maksimum arasında olmalı.

6. Lastikler


Yaz lastikleri yasal olarak 1 Nisan itibari ile kullanılmaya başlanmalıdır. Bunun yanı sıra lastik basınçlarının fabrikanın önerdiği düzeyde olması gerekir. Birçok otomobilin sürücü kapısında ya da bagajda lastiklere hangi yükte ne kadar hava basılacağı belirtilmiştir. Eğer bu bilgi yazmıyorsa, normal basınçtan 2-4 psi fazla basınç uygulayın.

NOT: Lastiklerinizin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketlerine maruz kaldıklarıdan, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi lastiklerinizin ömürlerini artıracaktır.

 

 

 

7. Akü

Yaz geliyor ve uzun yola çıkma süreleri uzar da uzar. Bu yüzden yola çıkmadan önce akünüzü güvendiğiniz bir özel servise kontrol ettiriniz. Siz; akünün tüm yüzeylerini temizleyebilir, bağlantılarını sıkabilir, kutuplarını ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalayabilirsiniz.

8. Lambalar

Tüm lambalarınızı ıslak bir bezle temizleyiniz. Güvenilir bir özel serviste farlarınızı ayarlattırınız.

9. Acil Durum

Aracınızda küçük bir tamir çantası, ilk yardım çantası, seyyar lamba, yedek ampul ve fener bulundurunuz.