“YAŞAYAN LASTİK“ FOTOSENTEZ YAPIYOR

Goodyear, Cenevre Motor Fuarı’nda “Yaşayan Lastik“ adıyla tanıttığı lastiğiyle yepyeni bir çağ açtı. Karbondioksiti oksijene çeviren Yaşayan Lastik çalışmasıyla inovatif bir işe imza atan Goodyear, bu lastiklerle çevre dostu yolcuklara yaptıracak.

%100 ÇEVRE DOSTU: GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ LASTİKTEN ÜRETİLİYOR

Goodyear daha önce ısıyı ve hareketi elektrik enerjisine dönüştüren lastik üretmişti. Bu sefer doğanın kirlenmesine ve bozulmasına duyarsız kalmayarak çevre dostu yaşayan lastiğini üretti. Bu 3D lastik, çark kısmındaki yaşayan yosunlar sayesinde havadan ve nemden elde ettiği karbondioksit ile fotosentez yapıyor ve oksijen üretebiliyor. Ayriyeten lastiğin dış kısımları geri dönüştürülmüş bir lastikten üretilmiştir.  Bu sayede hem havayı temizliyor ve hem de doğaya zarar vermiyor.

 

Ulaşımın daha sürdürülebilir hâle getirilmesi gerektiğini düşünen Goodyear, yaşayan 3D lastikleri Paris’te 25 milyon araçta kullanılması durumunda bir yılda 3000 ton oksijen üretebileceğiniz ve 4000 ton karbondioksitin emilebileceğini belirti.

ELEKTRİK BİLE ÜRETECEK

Karbondioksiti oksijene dönüştürme sırasında elektrik üreten yaşayan lastik, bu elektriği de aracın elektronik özelliklerine enerji vermek için kullanacaktır.

Yaşayan lastiğin özelliği bunlarla bitmiyor. Özelleştirilebilir ışık koridoru sayesinde tekerlek, yan kenarlarındaki renkleri değiştirerek hem yayaları hem de yoldaki diğer sürücüleri geriye giderken ya da fren esnasında uyarıyor.

 

Bu yeni lastiği daha yakından tanımak için videosunu izleyebilirsiniz: